Pejs uden skorsten
En stor fordel ved biopejse er, at de ikke behøver skorsten, og det gør dem nemmere at montere i hjemmet. Det giver desuden en større frihed i forhold til placering af pejsen i boligen, og dette er en stor fordel med de flotte pejse, som giver både varme og et flot udtryk. Fordi biopejsene ikke udleder os og røg, kan de bruges uden glasfront, hvilket giver en særlig stemning og oplevelse af flammerne. Vi vil oftest anbefale en mindre glasplade eller glasfront foran brænderen, da det giver en større og roligere flamme, et flot skær i glasset og øget sikkerhed omkring biopejsen.
Biopejs til væg, gulv eller indsats
Mulighederne er mange, når det kommer til placering af biopejsene, og herunder har vi samlet nogle inspirationsbilleder, som viser hvor spændende en indretning, du kan skabe med biopejse. Biopejse til væggen skaber et flot og let udtryk i boligen, og det er en oplagt mulighed i lejligheder og hjem, hvor det ikke er muligt at installere en biopejsindsats. Vi har flere vægmodeller i forskellige størrelser og designs, så det er muligt at finde noget, der passer til enhver bolig.
Biopejse tager sig også godt ud på gulvet, hvor nogle af modellerne leder tankerne hen på en hyggelig lille bålplads, mens designet er stilfuldt og skabt med rene linjer. Afhængig af model og producent fås nogle af gulvmodellerne med enten ben eller piedestal. Selvom gulvbiopejsene har en god vægt, der sikrer en solid og sikker placering på gulvet, er de mulige at flytte rundt i huset, så de kan placeres efter behov.
Biopejse som indsatse kan både placeres vertikalt og horisontalt, og dette giver nogle spændende muligheder for indretningen i boligen, både ved nybyggeri og renovering. De mest solgte indsatse er vægindsatse, som bygges ind i et hul i væggen, enten med eller uden ramme om biopejsen. Indsatsene optager ingen plads i boligen, da de er del af væggen, og de fås med fuld glasfront eller lav glasplade foran brænderen, afhængig af modellen. Vægmodeller fås både som en-sidet, to-sidet og tre-sidet indsatse, og kan placeres i hjørner eller som gennemgående pejse med to sider. En anden spændende mulighed er at indbygge biopejs-indsatse oven på lave skillevægge ved køkken, stue eller på badeværelset, hvilket skaber et eksklusivt look.
Automatisk eller manuel biopejs?
LIgesom automatiske pejse og brændeovne, fås nogle biopejse også med automatik, som gør det nemt at tænde, slukke og justere flammen på biopejsen. Nogle biopejse kommer med en fjernbetjening, mens andre har en app, der kan downloades gratis, hvorefter du kan styre biopejsen med din smartphone. En fordel ved automatiske biopejse er bekvemmeligheden og muligheden for at kontrollere hvor meget bioethanol pejsen benytter samt at styre flammeniveuaet, så biopejsen afgiver tilpas varme og stemning. Da de automatiske biopejse ofte koster mere end de manuelle, kan det være værd at overveje, om du ønsker den nemme løsning med fjernbetjening eller smartphone og fuld kontrol over flammeniveau og ethanolforbrug, eller du vil benytte den manuelle biopejs, som også fungerer fint med manuelt tænd og sluk.
Hvordan brænder en biopejs?
Biopejse benytter det naturlige brændstof bioethanol for at brænde. Bioethanolen brænder rent, og det er derfor ikke nødvendigt med aftræk og skorsten. Alle former for ild bruger ilt for at brænde, og det samme gælder ved forbrændingen af bioethanol. Afhængig af biopejsens størrelse, har den ikke behov for meget ilt, og vi sammenligner ofte biopejse med stearinlys, da de begge kan bruges indenfor, og ikke kræver skorsten. Begge typer benytter ilt for at brænde, og de udleder begge varme. Der er dog en væsentlig forskel, da der ved biopejsen slet ikke udledes sodpartikler fra forbrændingen, som det er tilfældet med stearinlys. Dette gør biopejse til et sundt alternativ til stearinlys for personer, som gerne vil have hyggen fra ilden i hjemmet, men helst vil undgå sodpartikler fra stearinlys. Det er vigtigt altid at benytte en bioethanol af høj kvalitet for at undgå lugtgener, når du bruger din biopejs. Vi anbefaler, at du altid benytter bioethanol med minimum 95% ethanol for det bedste resultat.
Er biopejse farlige?
Som med ild generelt kræver biopejse og bioethanol, at man respekterer materialerne og ved, hvordan ild bør håndteres. De ulykker, der er set i Danmark, har i høj grad skyldtes dårligt producerede biopejse, forkert håndtering af bioethanol eller utilstrækkelig viden om de nødvendige forholdsregler. Har man en god biopejs af høj kvalitet, kan disse situationer undgås, når blot biopejsen og bioethanolen håndteres korrekt. Følg altid disse forholdsregler, så er du altid sikret en god og sikker oplevelse med din biopejs:
- Hvis du spilder bioethanol, skal det altid tørres op inden optænding. Benyt gerne en tragt til påfyldning.
- Er det ikke muligt at tørre bioethanolen op inden optænding, bør du vente, til det er fordampet.
- Påfyld aldrig bioethanol på en tændt biopejs.
- Når biopejsen har været tændt, skal der gå 15-20 min., før den må tændes igen.
- Vælg ud fra kvalitet – ikke pris – når du skal købe din biopejs. Det betaler sig både sikkerhedsmæssigt og i holdbarheden.
- Prøv aldrig prøve på at puste ilden ud i biopejsen. Det vil have den omvendte effekt og ilden risikerer at blusse op i ansigtet.
- Ilden skal kvæles, hæld aldrig vand på, for at slukke ilden.
- Ligesom med stearinlys anbefaler vi, at du slukker din biopejs, når du forlader hjemmet. Alle vores biopejse kan slukkes, både de manuelle og de automatiske.
Har du spørgsmål om biopejsene, eller ønsker du at høre mere om hvilken type, der kunne passe i din bolig, er du velkommen til at kontakte os. Du er også velkommen til at kigge forbi vores showroom i Vejle, hvor vi har både brændeovne, pejse, biopejse og pilleovne udstillet.